Home ReceptenHoofdgerecht Provençaals visstoofpotje

Provençaals visstoofpotje

by Marieke
1 comment

Vroeger haatte ik vis. Het leek wel alsof ieder kind op aarde een hekel had aan vis.
Terwijl het echt niet vies hoeft te zijn.
Nu staat vis meerdere keren per week op het menu en verkies ik het vaak boven vlees.
Dit stoofpotje staat in geen tijd op tafel, het is gezond en superlekker en je maakt het met vis naar keuze.
Kies misschien wel voor een vis die niet instant uit elkaar valt als je hem in de saus legt, dat is net iets smakelijker opdienen. 🙂

Je hoeveelheid groenten pas je gewoon aan naar de hoeveelheid die jullie denken te eten.
Je kan van de overschot nog soep maken of invriezen voor een volgende keer.

Lekker met pasta of rijst, of gewoon met toast en rouille.

Met dank aan Jeroen Meus alweer voor het recept.

Provençaals visstoofpotje

Vroeger haatte ik vis. Het leek wel alsof ieder kind op aarde een hekel had aan vis. Terwijl het echt niet vies hoeft te zijn. Nu staat vis meerdere keren… Hoofdgerecht Provençaals visstoofpotje European Print recept
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienten

  • Vis naar keuze (ik gebruikte zalm en zeeduivel)
  • 1 rode paprika en 1 gele paprika
  • een halve courgette
  • 2 mooie rijpe verse tomaten, ontdaan van het hartje of een bakje kerstomaten
  • 1 takje oregano
  • 2 takjes tijm / 2 takjes rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 150 g tomatenpulp
  • 3 dl visfumet (zelfgemaakt of koop het gewoon in de supermarkt)
  • 2 uien en 2 vastkokende aardappelen
  • 1 chilipepertje, ontdaan van de zaadjes
  • 1 groot teentje look
  • 1 limoen
  • Optioneel: brood / geroosterd
  • Optioneel: Rouille (ik koop deze altijd bij Delhaize, maar kan je ook zelf maken)
  • peper en zout / eventueel nog een vis of groentebouillonblokje
  • Basilicum
  • geconcentreerde tomatenpuree

Instructies

  • Spoel de aardappelen schoon, schil ze en snij in kleine dobbelstenen van zo’n centimeter breed.
  • Pel de ui en snij hem in grove snippers. Plet de gepelde teen look tot pulp.
  • Gebruik een ruime stoofppot of een ruime pan met opstaande rand. Schenk er een bodem olijfolie in en verhit ze op een matig vuur.
  • Verwijder de pitjes uit het stuk rode chilipeper en hak in piepkleine stukjes. Stoof ze mee in de pot
  • Stoof de stukjes aardappel in de olie, voeg een minuut later de uisnippers en de lookpulp toe en roer.
  • Verwijder de pitjes uit het stuk rode chilipeper en hak ‘zijne heetheid’ in piepkleine stukjes. Stoof ze mee in de pot.
  • Schil de rode en de gele paprika met een dunschiller, of schil ze niet, zoals ik ;). Snij de vruchten open en verwijder de zaadjes en bleke vliezen. Snij het vruchtvlees in hapklare stukken en doe ze in de pot.
  • Spoel de courgette schoon en snij ze ongeschild in dobbelstenen van een centimeter breed.
  • Spoel de tomaten, snij ze in hapklare stukken en stoof samen met de courgette mee met de rest.
  • Voeg na enkele minuten de tomatenpuree toe, roer en laat de geconcentreerde tomatenpasta kort meebakken.
  • Schenk de tomatenpulp of passata erbij, gevolgd door de visfumet.
  • Verzamel takjes tijm, wat rozemarijn, oregano en blaadjes laurier. Bind alles samen met een eindje keukentouw en dompel de kruidentuil onder in de pruttelende bereiding.
  • Roer, proef en voeg wat zout toe of een bouillonblokje.
  • Snij de stukken vis in hapklare stukken en leg ze in de in de groentebereiding. Zet het deksel op de pot en laat kort garen.
  • Serveer met toast en rouille. Werk je saus af met fijngesneden basilicum en zeste van limoen
  • Smakelijk!

Misschien vind je de volgende posts ook leuk

1 comment

Zon(dig)dagen - Au Bain-Marieke 16 augustus 2015 - 3:34 pm

[…] Noodles/mango/biefstuk Gevulde tomaten met couscous Rabarbercake Provençaals visstoofpotje […]

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.