Home Mijn eigen zin Een topchef in mijn keuken? Check!

Een topchef in mijn keuken? Check!

by Marieke
5 comments

SP Young Talents7

Er zijn van die mails waarvan je denkt dat ze te goed zijn om waar te zijn. En als ze dan toch “the real deal” blijken te zijn gebeurt het zo nu en dan eens dat ik een dansje doe doorheen het appartement en al schreeuwend naar mijn lief bel terwijl ik een gat in de lucht spring. Het is geen zicht.

De laatste mail die dit teweegbracht was er eentje van San Pellegrino. Met de vraag of ze een chef van de San Pellegrino Young Talents lijst naar Gent mochten sturen om bij mij thuis zijn kookkunsten tentoon te spreiden. Nu wordt er in mijn keuken wel dagelijks gekookt (de pizzadagen, ben&jerry’s dagen, sushi-dagen en andere luievrouwedagen niet meegerekend), en wordt er hier zelden geklaagd over wat er op het bord verschijnt, maar toch is extreme verfijning brengen (van die waarvan je mond openvalt bij het zien van het bord) niet direct aan mij besteed. Ik hou weliswaar wél van tot in de puntjes verzorgd eten en kon dus niet wachten om een echte chef van zo dichtbij aan het werk te zien. In mijn eigen keuken begot!
Een telefoontje, wat gemail, en een lichte ontwikkeling van stress later brak dan eindelijk dé zondag aan waarop wij Martijn Defauw mochten ontvangen. Raar maar waar bleek hij toch ook “maar” een mens van vlees en bloed te zijn. 😉 En ik bleek me weer voor niets opgejaagd te hebben. Martijn was gewoon “nen wijze vent”, zoals ze dat zo schoon in Gent weten te zeggen. En hij bracht een ferm wijze madam én zijn volledige restaurantinboedel mee.

Bij het aperitief zorgde hij voor chips van aardappel, kabeljauw en inktvis met een dipsaus van gerookte aubergine. Als starter kon deze wel tellen. Lekker! Ook de rest van het menu was om duimen en vingers bij af te likken, maar van het gerechtje met witte kool en oester konden we blijven eten. Dat gezegde van dat engelke dat op uw tong pist? Check!

COQUILLES
met knolselder, karnemelk & mierikswortel

WITTE KOOL
Boerenkool, oester

VARKENSWANG
Jonge wortelen & dragon

AARDPEER
chicorei, boekweit & karamel

SP young talents24

SP Young Talents9

SP young talents25

 

 

 

 

 

SP young talents31SP young talents21SP Young Talents1

 

 

 

 

 

 

Martijn is super gepassioneerd door wat hij doet. Ik ga u geen bloemlezing geven van zijn loopbaan tot nu, die kan je altijd terugvinden op google. Maar ik heb nog maar zelden iemand met zoveel passie weten vertellen over zijn job, over hoe de liefde voor koken gegroeid is, en over zijn stijl en manier van werken. Als je al van in de lagere school weet dat je een carrière als chef wel ziet zitten,  dan is het sterk dat je dat na je 30ste al gewoon even bereikt hebt op dit niveau. Als ik alles was geworden wat ik in de lagere school wou zijn dan was ik een haarknippende, zingende juf geweest, getrouwd met Bart Kaëll. Minstens even ambitieus als Martijn zijn jeugddroom maar ongetwijfeld een recept voor disaster.

Het gemak waarmee Martijn praat over eten en koken is hetzelfde gemak als waarmee hij bovenstaande pareltjes op tafel toverde. Eten waar liefde in zit. Combinaties van ingrediënten die ik niet snel bij elkaar zou zwieren maar die samen zo perfect smaken dat je ze eigenlijk nooit meer zou mogen scheiden. Het product in zijn eer laten, pure smaken op je bord brengen en dat er fantastisch mooi laten uitzien. Dat kunnen verdient wel eens wat lof. Ik plaats Martijn hier dus met alle liefde even op een kanjer van een voetstuk. Een chef om in het oog te houden!

Wil jij ook eens “een stukje Martijn” op je bord? Hij sloeg de handen in elkaar met Hotel Damier en runt daar het restaurant samen met zijn souschef Niels Vroman. Ideaal als je ‘t mij vraagt. 2 jonge gasten die zorgen voor lekker eten en lekkere wijnen en een paar stappen verder duik je onder een berg dons om te bekomen. Ik voel alvast een date-night in Kortrijk aankomen!

Merci Martijn, voor de verhuis van je halve keuken naar Gent, voor het héél erg lekkere eten en voor het perfecte zondagavond-entertainment!

SP young talents16 SP Young Talents11 SP Young Talents12

 

 

 

 

 

 

Alle fotocredits gaan trouwens naar die wijze madam die mee was: Tessa van Sweet Lily Rose.

Misschien vind je de volgende posts ook leuk

5 comments

Chantal 21 oktober 2015 - 8:43 am

Oh Marieke, wat schrijf jij toch zalig, je hebt me laten watertanden en bovendien heb je me warm gemaakt voor een weekendje Kortrijk.

Reply
Marieke 21 oktober 2015 - 8:48 am

Superlief, dankje!
Ik kan ook al niet wachten om eens naar Kortrijk te gaan.
Je zal het je in ieder geval niet beklagen! 🙂

Reply
Annelies 21 oktober 2015 - 9:05 am

Oh, dat klinkt inderdaad zalig! Toch nog anders als ze bij je thuis komen koken hé (al mag ik zeker niet klagen over mijn San Pellegrino-avontuur ;)). Wat een mooie bordjes ook.

Reply
Marieke 22 oktober 2015 - 1:11 pm

‘t was eentje om nooit meer te vergeten. En het was ook een goeie match. Geen stil moment gehad 🙂

Reply
ohladybake 21 oktober 2015 - 12:40 pm

mooi geschreven en het zag er heel lekker en leuk uit!
liefs

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.