• IMG_4691
  • IMG_4692
  • IMG_4694
  • IMG_4695
  • IMG_4698

Saffraanrijst met chorizo en kabeljauw

Lang geleden dat ik zooo een lekkere rijst klaarmaakte.
En ’t is simpel. Het lijkt wel redelijk wat werk, maar alles is op 1-2-3 klaar.

Als je deze maakt, maak dan tegelijk ook wat soep voor je diepvries met de rest van de selder en prei. Gooi ook het loof van je selder niet weg, dat maakt je soep superlekker. Snij je groenten zeer fijn (breek je selder in stukken en haal de draadjes die zichtbaar worden weg), was je groenten goed en stoof alles (dus ook de groene bladeren van je selder) aan met een ajuintje in een beetje olie. Giet een ruime hoeveelheid water over je groenten en voeg naar smaak bouillonblokjes toe. Laat gaarkoken en mix. Klaar! 🙂

 

Bron: Jeroen Meus

Instructions

  • 1. Verwarm je groentebouillon (mag gewoon je water met groentebouillonblokje opgelost zijn).
  • 2. Snij het stuk chorizo in blokjes van een halve centimeter breed. Pel de sjalot en snipper ze fijn.
  • 3. Snij het donkerste loof van de prei en snij de stam overlangs in twee. Spoel de bleke prei en de selderstengel. Schil de wortel.
  • 4. Snij alle groenten zeer fijn. (brunoise) Snij ze eerst in dunne lange repen en nadien in gelijke stukjes.
  • 5. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur.
  • 6. Laat de blokjes Spaanse worst een paar minuten bakken.
  • 7. Voeg de snippers sjalot toe en zet het vuur zacht.
  • 8. Voeg de rest van de fijne groenten toe aan de gebakken chorizo met sjalot: prei, selder en wortel.
  • 9. Laat de groenten een paar minuten rustig sudderen en voeg de saffraan toe. Om de gele kleur te versterken kan je wat kurkumapoeder toevoegen.
  • 10. Strooi de witte rijst erbij en roer. Schenk er vervolgens een dubbele hoeveelheid bouillon bij. (bijv.: 1 kopje rijst = 2 kopjes bouillon, als je dus meer rijst klaarmaakt, hou hier dan rekening mee)
  • 11. Neem een vel bakpapier en knip of scheur er een cirkel uit die de inhoud van de pot bedekt. Druk het papier aan en laat de rijstbereiding zo’n 10 minuten sudderen. (Controleer de gaartijd van de rijst die je koos maar roer niet in de pot.)
  • 12. Voeg wat gemalen peper en wat zout toe aan de rijst en eindig met een klontje boter. Roer voorzichtig.
  • 13. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan op een matig vuur.
  • 14. Kruid de vis met wat versgemalen peper en een beetje zout. Leg ze in de hete olie en laat ze een paar minuten bakken. Draai de vis voorzichtig om en zet het vuur zachter.
  • 15. Spoel de rucola schoon en laat ze uitlekken. Verzamel de sla in een kom. Voeg een scheutje olijfolie toe, een beetje basamico, wat peper en zout. Meng het slaatje voorzichtig.
  • 16. Serveer in diepe borden. Begin met een flinke schep saffraanrijst met groenten, leg er een stuk gebakken vis bovenop en eindig met de rucola.

About Chef

Marieke

Zot van eten. Zot van koken. Zot van Polle & zot van Ella. Minder zot van mijn gewicht. Maar we zijn op de goede weg. Sinds kort zot van schemaatjes. Of toch ...